Afvalberg eindelijk weg uit Beiroet?

Auto's rijden er tussen de vuilniszakken en langs de bomen ligt een vieze slinger van afval. Beiroet kampt al sinds vorig jaar met een extreme afvalcrisis. De Libanese overheid heeft daar nu een oplossing voor. Kan de hoofdstad binnenkort eindelijk terug ademen?

De Libanese overheid heeft een plan goedgekeurd dat de - al zeven maanden durende - afvalcrisis moet beëindigen. Het probleem ontstond vorig jaar. Toen sloot de stad een stortplaats ten zuiden van Beiroet, maar zorgde niet voor een alternatief. Oorspronkelijk was het plan dat al het afval geëxporteerd moest worden naar Rusland. Maar het bedrijf dat daarvoor moest zorgen, had niet de nodige papieren op zak met de goedkeuring van Rusland.

En dus kon het afval van de bewoners nergens meer terecht. De inwoners hadden geen andere keuze meer dan hun vuilniszakken gewoon op straat de deponeren. En dat leidde tot het beeld vandaag in Beiroet: afval overal. Bewoners protesteerden al verschillende keren tegen die vuiligheid, omdat ze bang zijn dat het hun gezondheid zal schaden.

De Libanese overheid heeft nu beloofd om twee nieuwe stortplaatsen in te richten, én de gesloten stortplaats ten zuiden van de stad voor 2 maanden te heropenen om tijdelijk het overtollig afval op te vangen.