Maker Meldonium: "Dit is geen doping"

De ontwikkelaar van het omstreden product Meldonium, Ivar Kalvins, spreekt voor het eerst. In een interview zegt hij dat Meldonium enkel een beschermende functie heeft en dus niet prestatiebevorderend werkt. Volgens hem is Meldonium dus zeker geen doping.

Volgens Kalvins flirten topsporters steeds met de grens van wat veilig is voor hun lichaam en soms overschrijden ze die grens en dat kan gevaarlijk zijn voor hun hart. Meldonium beschermt hen wanneer ze zo diep zouden gaan tijdens hun inspanning, maar het helpt hen niet om beter te presteren.

Sharapova
Het product geraakte in opspraak nadat de bekende tennisster Maria Sharapova erop betrapt werd bij een dopingcontrole in januari. Ze zei dat ze het product al tien jaar gebruikte en zich van geen kwaad bewust was.

Verboden product
Ze zou het gebruiken voor een hartziekte waar ze aan lijdt en dus niet om haar prestaties te bevorderen. Het wereldantidopingagentschap WADA heeft nu toch beslist om het product op de lijst van verboden producten te zetten. Er hangt Sharapova nog steeds een zware straf boven het hoofd.