Zikavirus gevaarlijker dan gedacht

Wetenschappers hebben aangetoond dat het zikavirus schadelijker is voor ongeboren kinderen dan eerder gedacht. Zelfs hoogzwangere vrouwen lopen gevaar op besmetting. Dat staat te lezen in een nieuwe studio van The New England Journal of Medicine.

De studie is erg slecht nieuws volgens wetenschappers. “Zika is een vrij banale ziekte, maar wel één met zeer ernstige gevolgen”, zegt viroloog Wim Van Damme van het Tropisch Instituut in Antwerpen aan VTM NIEUWS. “Uit een studie met zwangere vrouwen die besmet raakten met zika, bleek dat 27 procent van hen kinderen met een geboortebeperking op de wereld zetten of zelfs een miskraam kregen.”

Opmerkelijk: ook vrouwen in een later stadium van de zwangerschap lopen risico. “Bij andere ziektes die zwangere vrouwen treffen, vermindert het risico aanzienlijk naarmate de zwangerschap vordert”, zegt Van Damme. “Maar bij het zikavirus merken we dat de gevolgen niet beperkt zijn tot het eerste trimester van de zwangerschap.” Deze ontdekking is zeer verontrustend.

Kinderziekte
Zika is een vrij jonge ziekte. Hierdoor loopt iedereen risico, maar op termijn zal de ziekte evolueren naar een kinderziekte, zegt Van Damme. “Op termijn bouw je immuniteit op, maar op dit moment kan iedereen de ziekte krijgen.”

Bekijk ook: