ECB verlaagt rente naar 0%

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief onverwacht verlaagd van 0,05 procent naar 0 procent. De depositorente verlaagt nu van -0,3 naar -0,4 procent. De banken moeten dus meer betalen om geld te stallen bij de ECB.

Betalen om te sparen?

De lagere depositorente betekent dat de banken nog méér moeten betalen om hun geld te mogen parkeren bij de ECB. En als zij méér moeten betalen, gaan ook de gewone spaarders dat voelen. Nu mag de basisrente in België niet onder nul zakken, maar verschillende grootbanken pleiten er al voor om dat wél te doen.

Vorige maand besliste de Société Générale al als eerste bank in België om de basisrente te verlagen naar 0,01 procent, het allerlaagste tarief dat de wet toelaat. Hoewel de bank in ons land enkel het geld van vermogende mensen beheert, is de kans groot dat andere banken het voorbeeld volgen. Dat zei financieel expert Paul D'Hoore toen.

Beurzen schieten hoger

De Europese beurzen reageren alvast positief op de onverwachte maatregelen om de economie aan te zwengelen.In Brussel staat de Bel20 enkele minuten na 14 uur op 2,46 procent winst. De koers schoot meteen na de publicatie van de renteverlaging en uitbreiding van het opkoopprogramma om 13.45 uur hoger. In Amsterdam gaat de AEX-index dan bijna 2,4 procent hoger, de Parijse CAC40 doet er 2,7 procent bij.

In Frankfurt gaat de Dax een vijftal minuten na het rentebesluit net geen 2 procent hoger, Londen reageert dan lauwer, met zowat 0,5 procent winst.