Nog steeds massale jacht op neushoorns

Minstens 1.338 neushoorns werden vorig jaar gestroopt in Afrika, een recordaantal sinds Zuid-Afrika in 2008 een verkoopsverbod voor de hoorns van neushoorns invoerde. Dat kondigde de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) aan.

"Met minstens 1.338 neushoorns is het aantal Afrikaanse neushoorns dat door stropers gedood werd voor het zesde jaar op rij gestegen", zo meldde het IUCN in een verklaring. "Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de crisis in 2008", aldus de in Zwitserland gevestigde ngo.

Zuid-Afrika
In 1977 kwam er al een internationaal verbod op de verkoop van hoorns van neushoorns, maar het duurde tot 2008 voordat ook Zuid-Afrika dat deed, waar 80 procent van de wereldpopulatie neushoorns leeft. Sindsdien is er een enorme stijging bij de stroperij van neushoorns; de IUCN schat dat toen minstens 5.940 neushoorns gedood werden. 

Andere landen
Toch is in Kenia de stroperij de laatste twee jaar afgenomen, en in 2015 daalde het aantal gedode neushoorns in Zuid-Afrika voor het eerst sinds 2008. “Jammer genoeg wordt deze vooruitgang teniet gedaan door een alarmerende toename van stroperij in andere landen, zoals in Namibië en Zimbabwe," zo stelde Inger Andersen, de directeur-generaal van de IUCN.

De diersoort wordt bedreigd door de grote vraag naar hoorns in Azië, waar men gelooft in de geneeskrachtige eigenschappen ervan.