"Belgische jihadist uitgeleverd aan IS"

Yassine Lachiri, een Belg die eind juli in Brussel tot 20 jaar cel was veroordeeld voor terrorisme, is door Turkije aan terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) uitgeleverd in ruil voor gijzelaars. Dat berichten de kranten van Sudpresse donderdag. Het federaal parket bevestigt de ruil niet, maar zegt wel informatie in die richting te hebben gekregen. België vroeg al geruime tijd om zijn uitlevering.

Yassine Lachiri, een vermoedelijke naaste van Abdelhamid Abaaoud, werd opgepakt in maart vorig jaar in het Turkse Mersin. De man werd bij verstek door de Brusselse correctionele rechtbank op 29 juli 2015 veroordeeld tot 20 jaar cel, en België vroeg Turkije om zijn uitlevering sinds de aankondiging van zijn arrestatie. Volgens de informatie van Sudpresse zou Turkije de jihadist, die bomexpert binnen IS zou zijn geweest, hebben geruild voor verschillende gijzelaars. Het federaal parket bevestigt de ruil niet. Wel zegt het parket informatie te hebben ontvangen die wijst op een dergelijke operatie.

Reynders ontkent
"Wij hebben geen enkele bevestiging van dit gerucht", zo reageert minister van Buitenlandse Zaken Reynders vanuit de Turkse hoofdstad Ankara. "Het is volgens onze mensen hier op de ambassade niet de eerste keer dat dergelijke geruchten opduiken.” Volgens de laatste info waar België over beschikt, zit Lachiri nog steeds in een Turkse cel. Aangezien die informatie van januari dateert, heeft Reynders de Belgische ambassade gevraagd snel bijkomende informatie in te winnen.