Minstens 3 Belgen in IS-documenten

De nieuwszender Sky News heeft geheime IS-documenten in handen gekregen met daarin de namen en persoonlijke gegevens van zo’n 1.736 leden van de jihadistische groepering. Een gedesillusioneerd voormalig lid stal de informatie van de interne politie van IS, en speelde die vervolgens door aan de Britse nieuwsdienst.

Het gaat om formulieren ingevuld door rekruten uit 55 landen met daarop onder meer hun namen, adressen en telefoonnummers. Sommige daarvan bevatten informatie over tot nu toe nog niet-geïdentificeerde jihadisten uit West-Europa, de Verenigde Staten, Canada, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. "Sky News heeft de autoriteiten op de hoogte gebracht", zo zegt de zender op zijn website.

Volgens Sky News kreeg het de documenten van "Abu Hamed", een oud-strijder van het Vrije Syrische Leger die zich aansloot bij IS. Hij zou ze gestolen hebben en aan een journalist in Turkije hebben voorgelegd, tegen wie hij zei dat hij IS verliet omdat de organisatie de islamitische waarden overboord heeft gegooid. Abu Hamed zei verder ook dat IS en de troepen van Assad samenwerken tegen de gematigde Syrische oppositiestrijders.

Drie Belgen op lijst

Volgens De Tijd zouden er minstens drie Belgen op de lijst staan. De krant kreeg inzage in een deel van de documenten, op voorwaarde dat de echte naam van de Belgen niet vrijgegeven werd. Het gaat om twee personen uit Verviers en een uit Luik, waarvan een zich aanmeldde voor een zelfmoordoperatie.

Jambon: "België niet op hoogte van lijst"

De bevoegde Belgische diensten hebben de gelekte documenten van Islamitische Staat (IS) nog niet kunnen inkijken. "Ik heb het zelf via de pers vernomen”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “Onze diensten zijn op dit moment nog niet op de hoogte gesteld. Ik weet dus ook niet of er Belgen op die lijst voorkomen."