Dossier President Trump

Sanders verrast met winst in Michigan

Bernie Sanders heeft gisteren verrassend én nipt de Democratische voorverkiezing in Michigan gewonnen. Dat blijkt uit exitpolls van verschillende Amerikaanse media. Hillary Clinton won dan weer overtuigend in Mississipi. Bij de Republikeinen won Donald Trump in Michigan, Hawaï en Mississippi, terwijl Ted Cruz Idaho in de wacht sleepte.

Michigan is een van de belangrijkere staten voor de Democraten, aangezien ze goed is voor 130 afgevaardigden. Na een nek-aan-nekrace zou Sanders er uiteindelijk Clinton kloppen. Sanders bedankte Michigan eerder op de dag al voor de "zeer succesvolle avond", en verklaarde dat zijn "revolutie van het volk gesteund wordt in alle delen van het land". 

In Mississippi was Clinton daarentegen veel sterker dan Sanders. Ze verpletterde haar concurrent met meer dan 80% van de stemmen.

Drie voor Trump, één voor Cruz
Bij de Republikeinen boekte de oerconservatieve Ted Cruz een ruime overwinning op topfavoriet Donald Trump in Idaho. Idaho is met 32 afgevaardigden een kleinere staat, maar de overwinning van Cruz betekent wel een slag in het gezicht van Donald Trump.

Trump was wel weer de sterkste in Michigan, Hawaï en Mississippi. Door de overwinningen vergroot Trump zijn voorsprong op rivalen Cruz, Rubio en Kasich.