Dossier Vluchtelingencrisis

Balkanlanden sluiten hun grenzen

De Balkanroute is praktisch helemaal gesloten. Dat kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken in Belgrado aan. Kroatië heeft zijn buurland Servië op de hoogte gebracht dat Slovenië vanaf nu enkel nog migranten zal laten passeren die over geldige visa en paspoorten beschikken.

De Balkanroute wordt helemaal afgesloten. De landen sluiten één voor één de grenzen of voeren strengere controles in. De grens tussen Griekenland en Macedonië is volledig dicht, Servië laat niemand meer binnen zonder een geldig paspoort of een visum en Kroatië laat geen illegalen meer binnen. Hongarije wil zijn grens ook verder afsluiten: de uitbreiding zal gaan tot aan de Roemeense grens.

Slovenië wil alleen nog mensen toelaten met geldige papieren en die om humanitaire reden asiel aanvragen. Het Sloveense ministerie voor Binnenlandse Zaken liet gisteren weten dat het land zich niet meer aan de huidige afspraken met de buurlanden van de Balkanroute zal houden. Enkel mensen met geldige reisdocumenten mogen het land nog binnen en in Slovenië asiel aanvragen.

"Actieplan tussen Turkije en België"
Zeker 36.000 vluchtelingen zitten vast in Griekenland. Intussen heeft Turkije op een Turkse-Belgische top in Ankara benadrukt aan onze staatssecretaris Francken dat het de vluchtelingen zal terugnemen. Belgie gaat ook nauwer samenwerken met Turkije in de strijd tegen terreur. Dat heeft binnenland- minister Jan Jambon afgesproken met zijn Turkse collega.

Onze veiligheidsdiensten hebben ook een lijst gekregen met 1.224 mensen die Turkije niet meer binnen mogen, onder meer terreurverdachten. Turkije heeft sinds 2012 ook al 60 Syriëstrijders naar België teruggestuurd.

"We geven sleutels aan sultan Erdogan"
Guy Verhofstadt heeft in het Europees Parlement zwaar uitgehaald naar het princiepsakkoord dat Europa met Turkije heeft gesloten om de vluchtelingencrisis aan te pakken. Turkije krijgt zo veel te veel macht, vindt hij.

“Wat we in feite doen is de toegangssleutels, de sleutels voor de poorten van Europa, in de handen geven van de opvolgers van het Ottomaanse Rijk, aan Erdogan, sultan Erdogan”, zegt Verhofstadt.

Zo loopt de Balkanroute:

Bekijk ook: