4 Palestijnen en Amerikaanse toeriste omgekomen

Bij een reeks bloedige aanslagen zijn dinsdag vier Palestijnse daders en één Amerikaanse toeriste om het leven gekomen. Tien personen raakten volgens de politie dinsdagavond gewond in het zuiden van Tel Aviv, toen een Palestijn hen neerstak. Het nieuwe geweld overschaduwt het bezoek van de vicepresident van de Verenigde Staten, Joe Biden, aan het Midden-Oosten.

De dader stak op drie verschillende plaatsen in het zuiden van Tel Aviv gewone burgers neer, zo deelde de woordvoerder van de politie mee. De aanslag gebeurde in de Arabische buitenwijk Jaffa, en op een ook bij toeristen populaire promenade aan de Middellandse Zee. De man werd neergeschoten nadat hij tien personen had verwond en één persoon had gedood. Politiewoordvoerder Luba Samri zegt dat het dodelijke slachtoffer een Amerikaanse toeriste was.

In Jeruzalem schoot een Palestijn op de politie. Twee agenten raakten daarbij zwaargewond. Daarna werd de dader zelf door de veiligheidsdiensten gedood. In een voorstad van Tel Aviv stak een Palestijn een Israëli neer. Het slachtoffer en de uitbater van een zaak bemachtigden zijn wapen. De dader raakte daarbij gewond, zeggen ooggetuigen. De politie, die er inmiddels was bij geroepen, schoot de Palestijn dood.

Een paar uur eerder werd een Palestijnse vrouw doodgeschoten. Zij had in de oude stad van Jeruzalem een Israëlische agent van de grenspolitie met een mes aangevallen.

Joe Biden had een ontmoeting met de vroegere Israëlische president Shimon Peres in Jaffa, toen de Amerikaanse toeriste daar werd neergestoken. Tijdens zijn tweedaags bezoek zal Biden het onder meer hebben over de veiligheidssituatie in Iran en Syrië, en over een pakket militaire hulp aan Israël van enkele miljarden dollar, schrijft Times of Israel. Op dit moment steunt de VS Israël jaarlijks al met omgerekend 2,7 miljard euro.