Stalker moet 50 miljoen na video

Een rechtbank in de Amerikaanse staat Tennessee heeft 55 miljoen dollar (zowat 50 miljoen euro) smartengeld toegekend aan Erin Andrews, een Amerikaanse sportjournaliste die momenteel voor Fox Sports werkt. Ze krijgt die schadevergoeding nadat een stiekem opgenomen naaktvideo van haar op het internet was verschenen. Dat meldt de krant The Tennessean.

In 2008 maakte een stalker van een kijkgat gebruik om de journaliste te filmen toen ze naakt in haar hotelkamer in Nashville stond. De dader plaatste het ongeveer 5 minuten durende filmpje daarna op het internet. De jury bevond maandag zowel de stalker als het hotel schuldig aan de feiten. Ze zullen dus samen moeten opdraaien voor de schadevergoeding.

De advocaten van Andrews hadden betoogd dat het hotel het kamernummer van de journaliste niet had mogen doorspelen aan de stalker. De man had ook geen toegang mogen krijgen tot de kamer ernaast, zo stelden ze nog. De juryleden hebben die redenering nu gevolgd.

Experts zeggen in The Tennessean dat die uitspraak gezien moet worden als een waarschuwing aan hoteluitbaters, die niet lichtzinnig met de veiligheid van hun gasten mogen omspringen.

Het is nog niet duidelijk of de veroordeelden in beroep zullen gaan tegen de uitspraak.