Binnen 5 jaar tracker op lijnvliegtuigen

Alle lijnvliegtuigen moeten binnen 5 jaar een tracker aan boord hebben, een toestel dat elke minuut automatisch de locatie doorgeeft. Dat staat in de nieuwe luchtvaartregels van het VN-luchtvaartagenstchap ICAO. Het is de bedoeling om zo verdwenen vliegtuigen sneller op te sporen.

Op dit moment worden vliegtuigen getraceerd met een radar. De luchtverkeersleiding gebruikt twee radarsystemen: een via radiosignalen en een met een zendertje. Als een vliegtuig over zee meer dan 240 kilometer van land weg is, is het echter buiten bereik van de radar en moet het contact houden via radiosignalen met een hoge frequentie.

Langere opnames in cockpit
Naast de verplichte tracker worden de opnames van de cockpit ook verlengd tot 25 uur en zullen luchtvaartmaatschappijen de data van de zwarte dozen sneller kunnen recupereren. “Deze nieuwe maatregelen zullen ervoor zorgen dat de locatie van het vliegtuig meteen bekend is tot op zes zeemijl van het ongeval”, zegt ICAO-voorzitter Olumuyiwa Benard Aliu. Onderzoekers kunnen op deze manier ook alle informatie beter opvragen en reddingsoperaties zullen hierdoor sneller kunnen gebeuren.

De nieuwe regels komen er precies 2 jaar na de verdwijning van vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Dat vliegtuig verdween spoorloos met 239 mensen aan boord. Nog steeds is er onduidelijkheid over wat er precies met het vliegtuig is gebeurd.