Principeakkoord tussen EU en Turkije

Vannacht hebben de Europese Unie en Turkije een principeakkoord bereikt om de vluchtelingencrisis aan te pakken. De krijtlijnen zijn nu uitgetekend, tegen volgende week worden de details bekeken.

De Europese leiders hopen tegen een nieuwe top op 17 maart een volledig akkoord te bereiken met Turkije over nieuwe stappen in de aanpak van de vluchtelingencrisis. "De tijd van de illegale immigratie naar Europa is voorbij", zei Europees president Donald Tusk na afloop. Hij probeert tegen volgende week de details uit te werken.

Turks premier Davutoglu verraste de Europese leiders in de laatste rechte lijn naar de Europees-Turkse top met het aanbod om alle vluchtelingen die illegaal in Griekenland aankomen opnieuw terug te nemen. Maar voor elke heropname van een Syrische vluchtelingen zouden de Europese landen een andere Syrische vluchteling moeten hervestigen in Europa.

Veroordeeld tot samenwerking
“Dit kan het businessmodel van de mensensmokkelaars doorbreken en het signaal geven dat het geen zin heeft om de oversteek naar Griekenland te wagen”, erkende ook premier Charles Michel. Volgens de premier is het voorstel dan ook een stap in de goede richting.

Toch steekt Michel niet onder stoelen of banken dat de deal met Turkije niet aangenaam, makkelijk of evident is. “Maar we zijn veroordeeld tot samenwerking”, zei de eerste minister. Ook over de 3 miljard die Turkije vraagt voor de opvang van de vluchtelingen was Michel duidelijk. "Dit mag geen blanco cheque zijn. Turkije moet de Europese waarden respecteren."

“Turkije gijzelt Europa”

Turkije heeft Europa in een machtsgreep, zeggen experts. In ruil voor hulp met de vluchtelingencrisis stellen de Turken harde eisen - onder meer die snellere toetreding tot Europa. Voor N-VA is een toetreding op zich totaal onbespreekbaar. Dat zegt de voorzitter, Bart De Wever.