Turkije neemt kritisch persagentschap over

De Turkse regering staat klaar om het groot nieuwsagentschap Cihan over te nemen. Cihan heeft nauwe banden met de oppositiekrant Zaman, die vorige week ook is overgenomen door de staat. De overname komt er op gerechtelijk bevel.

Sinds de overname van Zaman publiceert de krant allerlei pro-regeringsnieuws. Er wordt nu gevreesd dat het nieuwsagentschap hetzelfde lot zal ondergaan. De in beslag genomen mediabedrijven lijken allemaal verband te houden met imam Fethullah Gullen, die in de Verenigde Staten leeft en de laatste jaren een vijand is geworden van de Turkse president Erdogan. Die beschouwt Gullen als een terrorist die enkel tot doel heeft de Turkse regering omver te werpen.

Turkije scoort slecht op het gebied van persvrijheid.De Turkse premier Ahmet Davutoglu verdedigde tijdens de Europees-Turkse top in Brussel maandag nog de persvrijheid in zijn land. “Niemand kan Turkije ervan beschuldigen geen vrijheid van meningsuiting te hebben”, zei hij.

Europa niet onverschillig
De overname van het persagentschap kan de relaties tussen Europa en Turkije mogelijk bemoeilijken. Europees president Donald Tusk verklaarde na de overname van Zaman al dat Europa niet onverschillig kan blijven over de recente ontwikkelingen in Turkije, dat al lang lid wil worden van de EU. “De persvrijheid is en blijft een van de sleutelvoorwaarden om toe te treden, en dat zal niet veranderen”, zei hij. 

Ook premier Michel reageerde tijdens de Europese top op de overname van de krant. Volgens hem is Turkije nog zeer ver verwijderd van het lidmaatschap. “De persvrijheid blijft een onaantastbaar principe dat we niet gaan uitverkopen”, zei de premier.

Bekijk ook: