Turkije vraagt 3 miljard extra

Turkije vraagt drie miljard euro extra voor de opvang en integratie van vluchtelingen in eigen land. Dat heeft Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz bevestigd op de Europees-Turkse top over de vluchtelingencrisis. De Turkse premier Ahmet Davutoglu kwam aanzetten met het verzoek om tegen 2018 drie miljard euro extra te voorzien voor de opvang en integratie van vluchtelingen in Turkije.

Het is één van de bijkomende eisen die hij op tafel legde in ruil voor Turkse medewerking om de migratiestromen naar Griekenland te stoppen. In november had de Europese Unie al drie miljard euro beloofd om bijvoorbeeld de toegang van vluchtelingen tot de arbeidsmarkt en het onderwijs te verbeteren. Premier Charles Michel beklemtoonde toen dat het niet ging om "een blanco cheque" voor de regering, maar dat het geld via ngo's moet worden geïnvesteerd.

Hervestiging vluchtelingen
Naast extra geld zou Davutoglu volgens diplomatieke bronnen ook concretere toezeggingen voor de hervestiging van vluchtelingen in Europa eisen. In ruil zou Ankara zich inschikkelijker willen opstellen om migranten terug te nemen van Griekenland. Het zou dan niet enkel om economische migranten gaan, maar ook om Syriërs die op de eilanden aankomen. Voor elke Turkse heropname zou dan iemand hervestigd moeten worden in Europa.

Visumvrij rondreizen
“De Turken weten dat ze de sleutel in handen hebben en dat Europa Turkije nodig heeft”, zegt VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken. “Naast extra geld willen ze ook dat Turken visumvrij kunnen rondreizen in Europa en dat de toetredingsgesprekken tot de Europese Unie sneller en vlotter verlopen.”