Vijf passagiers verkracht bij Uber

Het internet-taxibedrijf Uber heeft naar eigen zeggen van eind 2012 tot augustus 2015 vijf meldingen van passagiers over verkrachtingen ontvangen. Bovendien werd in die periode ongeveer 170 keer een geloofwaardige seksuele aanranding aangegeven. Dat deelde Uber aan de Amerikaanse website Buzzfeed mee.

De verklaring was een reactie op informatie die Buzzfeed ter beschikking had over de klantendienst van Uber. Daarin zou moeten blijken dat er volgens overeenkomstige zoekopdrachten met het woord "rape" (verkrachting) telkens tussen de 5.800 en 6.160 treffers waren. Uber verklaarde dat dit hoge aantal onder andere te wijten was aan tikfouten en klantennamen, waarin de lettervolgorde "rape" voorkwamen.

In het bekendste geval had Uber de bedrijvigheden in de Indiase hoofdstad New Delhi moeten stopzetten, nadat een vrouw in 2014 door een taxichauffeur werd verkracht. Hij werd vorige herfst tot levenslang veroordeeld. Uber is nu van mening dat de vijf gemelde verkrachtingen een aandeel betekenen van 0,0000009 procent van het totale aantal ritten, en bij de seksuele aanrandingen een geval per 3,3 miljoen ritten.

Het bedrijf spant zich in om met de controle van chauffeurs de bedrijvigheden veiliger te maken. Tegelijkertijd wees Uber er op dat de cijfers uit het klantenbestand niet volledig kunnen zijn, omdat ernstige incidenten vaak direct aan de autoriteiten worden gemeld.