Hebben apen geloof? Volgens deze video wel

Wetenschappers zijn volledig verbluft door bizarre beelden van op de Guineese savanne. Op de mysterieuze videobeelden is te zien hoe chimpansees stenen tegen bomen werpen of ze in holle boomstammen plaatsen. Volgens onderzoekers zouden de beelden het eerste bewijs kunnen zijn van “heilige rituelen” bij de apensoort.

Dat de apen met stenen werpen, is op zich weinig verbazingwekkend. Jane Goodall ontdekte al in de jaren zestig dat chimpansees ‘werktuigen’ hanteren om voedsel te krijgen. Maar dit –herhaaldelijk vastgesteld- gedrag heeft volgens de onderzoekers niets met eten te maken. Het is bovendien enkel waargenomen bij groepen in Guinee-Bissau, Liberia en Ivoorkust.

Heilige bomen?
Volgens een eerste theorie zou het steenwerpen een teken zijn van mannelijk haantjesgedrag. Maar een andere –veel spannendere- theorie zegt dat apen “een soort van heiligdom” creëren “om heilige bomen aan te duiden.”

De hopen stenen doen bovendien erg denken aan primitief gedrag van onze voorouders. Het markeren van paden of territoria met ‘wegwijzers’ zoals opeengestapelde stenen wordt door archeologen gezien als een belangrijke stap in de menselijke evolutie. Inheemse West-Afrikaanse volkeren hebben bovendien gelijkaardige steenhopen aan bomen die voor hun heilig zijn.

Of de theorie klopt, moet uiteraard nog verder onderzocht worden. Maar de mysterieuze stenen zijn alvast voer voor interessante speculatie. Wie het wetenschappelijke onderzoek zelf wil lezen, kan hier terecht.