Dossier President Trump

Cruz en Sanders winnen elk 2 staten

Uitdagers Ted Cruz en Bernie Sanders hebben vannacht elk twee staten binnengehaald tijdens 'Super Saturday'. Ook Donald Trump mocht twee staten achter zijn naam schrijven, Hillary Clinton moest zich tevreden stellen met één staat.

In het Republikeinse kamp is de strijd duidelijk nog niet afgelopen. De oerconservatieve Cruz won in Maine en Kansas en hield het ook lang spannend in Kentucky, waar miljardair Trump uiteindelijk won. Trump won wel in Louisiana waar gisteren het meeste kiesmannen te winnen waren.

"Rubio moet opgeven"
De grote verliezer van de avond is Marc Rubio. Hoewel hij zich profileerde als de enige kandidaat die de Republikeinen kan verenigen tegen Hillary Clinton, kon hij in geen enkele staat winnen. Volgens Trump moet Rubio opgeven: "Hij had een erg slechte nacht en persoonlijk zou ik hem zeggen om uit de race te stappen. Ik denk dat het tijd wordt. Je moet kunnen winnen."

Trump wil het nu graag alleen tegen Ted Cruz wil opnemen. "Ik wil een één-op-één tegen Ted", zei de favoriet bij de Republikeinen op een persconferentie in Florida.

2-1 voor Sanders
Ook bij de Democraten geeft uitdager Bernie Sanders zich niet gewonnen. Hij won zowel in Nebraska als Kansas en steekt daarmee Clinton de loef af. Zij won wel in de belangrijke staat Louisiana, waar de meeste kiesmannen op het spel stonden.

Hoe belangrijk de symbolische overwinningen ook zijn voor Cruz en Sanders, de topfavorieten Trump en Clinton blijven de absolute koplopers in de race naar het Witte Huis. Toch komen er nog cruciale voorverkiezingen aan in onder andere Michigan, Ohio en Florida.