Turkije bestormt kritische redactie

Ook vandaag heeft de Turkse politie met traangas, waterkanonnen en rubberkogels zowat 500 betogers uiteengejaagd, die zich voor de krant Zaman in Istanboel hadden verzameld. Gisteravond al bestormde de politie de redactielokalen. De krant is erg kritisch voor de regering-Erdogan. Een rechter besliste vrijdag om ze onder toezicht van de overheid te plaatsen.

Volgens een verslaggever van de krant is er gewapende politie binnen het gebouw en is de hoofdredacteur verwijderd. Vanmorgen was een uitgebreide politiemacht op de been gebracht rond het gebouw. Die controleerde zorgvuldig de identiteit van medewerkers die naar hun werk gingen.

"Dag van de schande"
De krant Zaman publiceerde een editie die sprak van een "dag van de schande" voor de persvrijheid in Turkije. "De grondwet is opgeschort", schreef het blad op zijn voorpagina in witte hoofdletters tegen een zwarte achtergrond. "De Turkse pers maakt één van de zwartste bladzijden van haar geschiedenis mee".

Gisteravond
Ook Gisterenavond al werd er tegen die beslissing betoogd door enkele honderden mensen. De politie dreef hen met traangas en het waterkanon uiteen. Agenten zouden ook de redactielokalen zijn binnengedrongen.

Kritische imam
Zaman is in handen van imam Fethullah Gullen, die in de Verenigde Staten leeft en een gezworen vijand is van de Turkse president Erdogan. Die beschouwt hem als een terrorist die enkel tot doel heeft de Turkse regering omver te werpen.

De beslissing om de krant onder staatscontrole te plaatsen, kreeg al heel wat kritiek. Onder meer de Verenigde Staten riepen op om de persvrijheid en democratische waarden te respecteren. Zaman is één van de grootste kranten van Turkije en heeft edities in verschillende talen, onder meer ook het Nederlands. 

Opnieuw open

"Bereid elke prijs te betalen voor democratische rechten"
Naar aanleiding van de verkiezingen had VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers in oktober nog een interview met hoofdredacteur Bulent Kenes. Die zei toen nog dat ze "bereid zijn elke prijs te betalen voor onze democratische rechten"

"Totale black-out in Turkije"

De krant Zaman heeft ook een Belgische editie die in Brussel gemaakt wordt. Daar zijn ze geschokt over wat er gebeurd is maar ze hadden het zien aankomen. Want president Erdogan voert volgens hen een echte strijd om kritische media de mond te snoeren. “Zaman was het laatste vrije medium in Turkije", zei hoofdredacteur Mete Özturk aan VTM NIEUWS.