Italië wil pizza als cultureel erfgoed

De traditionele Napolitaanse manier van pizza's maken moet door Unesco als cultureel werelderfgoed erkend worden. Dat vindt de minister van Landbouw Maurizio Martina. De Italiaanse regering heeft daar een officiële aanvraag voor ingediend.

“De kunst van het pizzabakken is een wereldwijd bekend Italiaans symbool”, zegt Martina. “Deze kandidatuur toont nogmaals het engagement van de regering aan om Italiaanse voedingstradities te beschermen en te verdedigen.” Volgens de minister zal Unesco wellicht tegen eind 2017 een beslissing nemen over het Italiaanse verzoek.

Over hoe de pizza eigenlijk echt is ontstaan bestaat veel onduidelijkheid. Duizend jaar geleden bestonden er voorlopers van het gerecht. Algemeen wordt echter aangenomen dat de stad Napels de bakermat van de pizza is. Unesco, de erfgoedorganisatie van de Verenigde Naties, beschermt niet alleen monumenten maar ook immaterieel erfgoed. Zo heeft Italië eerder al de traditionele vioolbouwkunst uit Cremona en het Sicilaanse marionettentheater "Opera dei Pupi" laten erkennen.