Undercoverrepo legt dolfijnmisbruik bloot

In Nederland is commotie ontstaan na een uitzending van het programma Ramban. Daarin legde een undercoverreporter een aantal wantoestanden bloot in een dolfinarium. Op de beelden is onder meer te zien hoe de dolfijnen in kleine bassins verblijven en hoe verzorgers de dieren bevredigen.

De reportage werd woensdag uitgezonden op de Nederlandse publieke omroep. Een medewerker van het reportageprogramma ging in december undercover aan de slag als stagiair in het dolfinarium in Harderwijk. Tijdens zijn stage legde hij allerlei problemen bloot. Zo worden de dieren ondergebracht in heel kleine bassins en bevredigen de verzorgers de dieren seksueel. Daarnaast is het chloor in het water mogelijk schadelijk voor de dieren. “Dit is geen dierentuin, maar een circus,” vertelt de reportagemaker.

Het dolfinarium heeft inmiddels gereageerd op de aantijgingen met een statement op de website. “Het samenspel tussen mens en dolfijn past binnen alle wettelijke regelingen waar een dolfinarium aan moet voldoen. De conclusie dat we een circus zijn en geen dierentuin mist elke reële grond. Er is ook helemaal geen probleem met chloor in het water. Een speciaal team houdt zich hier dagelijks mee bezig.”

Op sociale media regent het echter negatieve reacties. Heel wat mensen zijn geschokt na het zien van de beelden en vinden dan ook dat het gedaan moet zijn met het ‘onderwatercircus’.  

Vanavond in #Rambam de veelbesproken uitzending over het Dolfinarium. Zie wat er hier precies gaande is op NPO 3 iets voor tienen!

Posted by RAMBAM on Wednesday, March 2, 2016

Klik hier om de volledige reportage te bekijken.