Dossier President Trump

Hoe Republikeins debat moddergevecht werd

In de VS was het gisteravond nog maar es allen tegen Donald Trump, in een chaotisch, oppervlakkig en vuil debat. Vooral Marco Rubio en Trump probeerden mekaar te kleineren, met als dieptepunt Trump die het had over de lengte van z'n penis. Trump had het ook lastig met de kritische vragen van de moderatoren - vooral die van Megyn Kelly, de presentatrice met wie hij maanden ruzie heeft gemaakt.

Megyn Kelly en Donald Trump ontmoeten elkaar voor het eerst in acht maanden. De journaliste van Fox kreeg in augustus de volle laag van Trump. Hij noemde haar een slechte journaliste en zei dat ze zich liet leiden door haar hormonen. Excuses krijgt ze niet, maar wel een compliment. “Ik ben blij om terug te zijn. Je ziet er goed uit”, aldus Trump.

En daarmee waren de complimenten uitgedeeld voor de avond. Nadien volgde een debat van twee uur dat zelden over de inhoud ging. Trump verwijst zelf naar de grootte van zijn penis, ongezien in een presidentieel debat.

Frontaal in aanval
Trump ligt aan de leiding bij de voorverkiezingen en dus gaan de andere kandidaten frontaal in de aanval. “Donald nomineren zou een ramp zijn”, aldus Cruz. De miljardair wordt ook aangevallen omdat hij weinig zegt over zijn beleid en regelmatig zijn kalmte verliest. Trump liet echter niet over zich heen lopen en kleineerde op zijn beurt Rubio.

“Steunen Trump bij nominatie”
Opvallend in het debat: iedereen houdt serieus rekening dat Trump effectief de Republikeinse kandidaat wordt. Verrassend is dat de andere kandidaten hem dan beloven te steunen.

House of Cards
“Er heerst totale verbijstering in de Verenigde Staten na het Republikeinse debat”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Greet De Keyser. “Het debat was onder de gordel. De fictieschrijver van House of Cards kan niet tippen aan dit. Realiteit onderscheidt fictie. De inhoud van het debat werd volledig weggeveegd door verwijten.”

De vraag rijst hoe het nu verder moet binnen de Republikeinse partij. “Dit is een ware nachtmerrie en doet denken aan de crisis binnen de partij in 1964. Die resulteerde in een zware nederlaag tegen de Democraten. Mogelijk trekken heel wat mensen nu ook niet naar de stembus, daardoor kan het zijn dat het gevecht nog lang doorgaat met vier kandidaten, zelfs tot aan de conventies in de zomer.”