Mysterie rond mummie op zee

Afgelopen vrijdag werd voor de kust van de Filipijnen het volledig gemummificeerd lichaam van een Duitse zeiler gevonden die al sinds 2009 vermist is. De Filipijnse autoriteiten meldden dat hij nog maar één week dood zou zijn. Vreemd, want VTM NIEUWS vernam dat het lichaam al vijf weken geleden dood zou zijn verklaard aan de autoriteiten.

Het lichaam kon aan de hand van documenten geïdentificeerd worden als dat van de Duitser Manfred Fritz Bajorat. Twee vissers troffen het lichaam vrijdag aan. De vreemde staat waarin het lichaam zich bevond, deed heel wat vragen rijzen. Het zeezout en de warme temperaturen zouden aan de oorzaak van het mummificeringsproces liggen.

Reeds vroeger gevonden
Volgens de Filipijnse autoriteiten was de Duitser ongeveer twee week terug overleden. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat het lichaam zich al zo snel na het overlijden in dergelijke staat zou kunnen bevinden. Nu laat de organisatie van de zeilrace ‘Clipper’ weten dat de autoriteiten reeds vijf weken geleden, meer bepaald op 31 januari, op de hoogte werden gebracht van het zeilschip met het lijk van Bajorat.

Autoriteiten verwittigd
Op dat moment was namelijk de race ‘Clipper around the world’ aan de gang. Eén van de deelnemende schepen trof het schip van Bajorat aan ten zuiden van het eiland Guam. De bemanning besloot aan boord te gaan, waar ze het lijk vonden. Even later brachten ze hiervan de US Coast Guard in Guam op de hoogte en maakten ze een verslag over aan de organisatie van de race.

Vorig jaar nog gehoord
Over de precieze omstandigheden van het overlijden is nog niets geweten. Een vriend van Bajorat zegt hem nog in 2015 te hebben gesproken en daarna verdween elk teken van leven van hem. Volgens eerdere berichten zou hij al sinds 2009 als vermist zijn opgegeven.