Tusk: "Migranten, kom niet naar Europa"

"Ik wil een oproep lanceren aan alle potentiële illegale economische migranten, om het even waar jullie vandaan komen: kom niet naar Europa. Geloof de smokkelaars niet. Zet jullie levens en geld niet op het spel. Het dient allemaal tot niets." Die opvallende uitspraak heeft Europees president Donald Tusk gedaan.

Tusk is deze week op rondreis door Oost- en Zuid-Europa en bezoekt de landen die het meest door de vluchtelingencrisis getroffen zijn. Hij is op zoek naar een consensus in de aanloop naar de Europese top van maandag. Donderdag had Tusk een afspraak met de Griekse premier Alexis Tsipras. De Pool spreekt nu voor het eerst de vluchtelingen en migranten zelf aan door hen af te raden naar Europa te komen.

'Doorwuifaanpak'
Op hun vorige top kwamen de Europese leiders twee weken geleden nog overeen dat er einde moet komen aan de zogenaamde 'doorwuifaanpak', waarbij de verschillende landen langs de Balkanroute de vluchtelingen naar elkaar doorsturen en de migratiestroom dan maar proberen droog te leggen door hun grenzen zo goed als volledig te sluiten. Op de top luidde het ook dat er rekening moet worden gehouden met de humanitaire gevolgen van de aanpak van de crisis.