Dossier President Trump

Wat betekent uitslag Super Tuesday eigenlijk?

De strijd om de belangrijkste voorverkiezing Super Tuesday is gestreden en de winnaars en verliezers zijn bekend. Bij de Republikeinen wint Donald Trump de meeste staten, bij de Democraten mag Hillary Clinton zegevieren. Hoewel geen van beide zeker is van een nominatie, kunnen we al voorzichtig zeggen dat het een tweestrijd Trump-Clinton zal worden. Maar wie is nu de echte winnaar? Want bij de Amerikaanse verkiezingen draait nog altijd alles om het aantal kiesmannen of delegates.

Voor de presidentskandidaten is het vooral belangrijk om in de grootste staten te winnen met de meeste inwoners. Daar zitten immers het meeste aantal kiesmannen en net die hebben de kandidaten nodig. Kiesmannen of delegates moeten tijdens de partijconventies – die traditioneel in de zomer plaatshebben – hun stem uitbrengen voor een bepaalde kandidaat, pas dan kan hij of zij genomineerd worden als ultieme presidentskandidaat voor de partij.

Democraten
Bij de Democraten heeft Hillary Clinton op dit moment de beste papieren. Zij heeft nu al 1055 kiesmannen, dat is al de helft die ze nodig heeft op een totaal van 2383. Voor een deel heeft Clinton dat grote aantal te danken aan de zogenaamde super-kiesmannen of super delegates, die nu al voor haar gekozen hebben. Dat zijn meestal partijtoppers die zelf mogen kiezen voor wie ze stemmen.

Haar partijgenoot en rivaal Bernie Sanders heeft er heel wat minder: op dit moment beschikt hij over 418 kiesmannen.

Republikeinen
Bij de Republikeinen staat Donald Trump op kop met 315 kiesmannen, dat is een kwart van wat hij nodig heeft. Want bij de Republikeinse partij zijn 1237 afgevaardigden nodig om genomineerd te kunnen worden. Ted Cruz staat intussen op 205 kiesmannen en Marco Rubio op 106. Ook John Kasich en Ben Carson zitten nog in de race, maar het aantal kiesmannen dat zij achter zich hebben kunnen scharen (respectievelijk 27 en 7) is verwaarloosbaar.

Op dit moment is het dus erg waarschijnlijk dat Donald Trump bij de Republikeinen zal winnen. Dan komt hij uit tegen Hillary Clinton.

“Verrassing? Trump en Sanders!”
Met Super Tuesday is het eerste deel van de verkiezingsstrijd voorbij. Wat volgens VTM NIEUWS-anchor Elke Pattyn, die de verkiezingen op de voet volgt, opvalt, is het succes van Donald Trump én van Bernie Sanders.

“Een jaar geleden geloofde niemand in hun kansen en nu wordt Donald Trump misschien president. Ook al zijn ze op het vlak van ideeën tegenpolen, toch hebben Sanders en Trump volgens Pattyn veel gemeen. “Het zijn allebei buitenstaanders, die geen verleden hebben in hun partij. Net daarom vinden veel mensen hen fris, eerlijk en écht.”

“Het spreekt veel mensen aan dat ze geen geld aannemen van grote bedrijven en lobbygroepen en zogenaamd zeggen waar het op staat, elk op hun manier. De Verenigde staten telt immers veel mensen die de laatste jaren armer zijn geworden of boos zijn op de politie die te weinig doet voor migranten of tegen terroristen.”

Nog niet voorbij
Nu Super Tuesday achter de rug is, is het zeker nog niet gedaan. Er moeten nog heel veel staten stemmen. Op 15 maart bijvoorbeeld, kiezen er nog zes staten tegelijk waaronder Ohio, Illionois, en Florida. Die laatste is ook nog een grote staat waar de Republikeinen 99 afgevaardigden kunnen sprokkelen.

In april zijn onder meer New York en Pennsylvania nog aan de beurt, maar de hoofdprijs is er in juni met Californië. Daar zijn er voor beide kampen de meeste afgevaardigden te verdienen (546 voor de Democraten. 172 voor de Republikeinen).