Astronauten terug na lange ruimtereis

Drie astronauten, onder wie de Amerikaan Scott Kelly en de Rus Michail Kornienko, zijn weer geland op de aarde na hun verblijf in het internationaal ruimtestation ISS. Kelly en Kornienko verbleven 340 dagen in de ruimte, om er experimenten uit te voeren met het oog op een eerste bemande trip naar Mars.

Scott Kelly en Michail Kornienko zijn de eersten die dubbel zo lang als gewoonlijk in het ISS hebben gewoond en gewerkt. Ze kwamen samen met hun collega Sergej Volkov om 05u27 Belgische tijd, zoals verwacht, aan in Kazachstan met hun Sojoez.

Effecten op lichaam
Het was al de vierde missie voor Kelly, die bovendien een interessant studieobject is, aangezien hij een tweelingbroer heeft. Wetenschappers van NASA hebben zijn gezondheidstoestand vergeleken met die van zijn broer Mark, een voormalige astronaut, om de veranderingen te analyseren in het lichaam te onderzoeken die worden veroorzaakt door ruimtereizen. Volgens NASA ging het om het eerste onderzoek bij twee mensen met dezelfde genen in verschillende ruimtelijke omstandigheden.

In Kazachstan zal Kelly nu tests ondergaan om te bekijken welk effect de lange ruimtereis op zijn lichaam heeft gehad.

De absolute recordhouder in de ruimte is de Russische arts Valeri Poljakov. Hij heeft 438 dagen onafgebroken in het Russische ruimtestation Mir gewerkt.