100 kinderen in VS misbruikt door Kerk

Twee Amerikaanse bisschoppen hebben geholpen met het verdoezelen van het kindermisbruik door vijftig katholieke priesters en religieuze verantwoordelijken tegen honderden kinderen gedurende een periode van 40 jaar in Pennsylvania, in het oosten van de VS. Dat blijkt uit een rapport van een Grand Jury.

Het rapport werd gepubliceerd, twee dagen nadat de film 'Spotlight' de Oscar won voor de beste film. Die film vertelt het verhaal over een pedofilieschandaal in de Kerk dat wordt blootgelegd door journalisten

In het rapport staan bewijzen dat de bisschoppen James Hogan en Joseph Adamec, die tussen de jaren zestig en 2011 het bisdom Altoona-Johnstown leidden, weet hadden van verschillende zaken van kindermisbruik en er bovendien voor gezorgd hebben dat politie en speurders de daders konden arresteren. "Hun gedrag heeft duizenden kinderen in gevaar gebracht en deze roofdieren de kans gegeven om andere kinderen te mishandelen", aldus de procureur van Pennsylvania, wiens kantoor het rapport heeft gepubliceerd.

"Gefaald in belangrijkste taak"
"De gruwelijke misdaden waarvan deze kinderen het slachtoffer werden zijn ongelooflijk", aldus de procureur. "De slachtoffers zijn misbruikt op de plaatsen waar ze het meest veilig zouden moeten zijn."

 Het is bovendien minstens even verontrustend dat religieuze leiders deze handelingen verborgen hebben gehouden, wat ervoor gezorgd heeft dat ze decennialang hebben kunnen voortduren. Ze zijn gefaald in de belangrijkste taak van onze maatschappij, om onze kinderen te beschermen."

Verjaard
De betrokkenen zullen niet berecht worden, omdat de feiten verjaard zijn, omdat de daders al overleden zijn of omdat de slachtoffers te getraumatiseerd zijn om te getuigen, klinkt het nog bij de procureur.