Dossier President Trump

Strijdvaardigheid ten top bij kandidaten

Het politieke landschap op Super Tuesday begint zich duidelijk af te tekenen. Bij de Democraten haalt Clinton haar slag thuis in acht staten, Sanders moet zich voorlopig tevreden stellen met vier. De Republikeinse partij lijkt nog steeds verdeeld, al gaat Trump wel met de meeste staten lopen. Zijn teller staat op zeven. Collega-Republikein Cruz rijft wel de grote staten Texas en Oklahoma binnen en verrassend ook Alaska. Marco Rubio blijft op een staat steken, Minnesota. Winnaar of verliezer, elke kandidaat sprak hun aanhang al toe, strijdvaardigheid was telkens het codewoord.

Nog voor de resultaten goed en wel binnen waren, deden de kandidaten al uitspraken over de uitkomst en hun plannen voor de toekomst.

Clinton: “We moeten Amerika weer heel maken”
Op dit moment heeft Clinton de overwinning gegrepen in acht staten. In Florida sprak ze haar aanhang toe "What a Super Tuesday!". "Er is werk aan de winkel, maar dat houdt niet in dat we Amerika weer groots moeten maken", citeerde ze Trumps campagneslogan. "Amerika is nooit gestopt groots te zijn. We moeten van Amerika weer een geheel maken. We moeten opvullen wat is leeggemaakt."

Clinton kijkt in haar toespraak ook al vooruit naar de algemene verkiezingen in november. "De inzet voor deze verkiezingen is nog nooit zo groot geweest en de retoriek die we aan de andere kant horen is nog nooit zo laag geweest. Proberen om Amerika te verdelen tussen wij en zij is fout en wij gaan dat niet laten gebeuren", zegt Clinton. "Dit land is van iedereen, niet alleen van de top van de maatschappij."

Trump als vereniger
Donald Trump gaf in zijn beruchte stijl een geambieerde speech aan zijn aanhang in Florida: "Ik ben iemand die mensen verenigt, ik weet dat mensen het moeilijk hebben om dat te geloven (...) Maar eenmaal we dit allemaal achter de rug hebben, ga ik achter één persoon aan en dat is Hillary Clinton", zei de omstreden miljardair.

De beruchte Trump-wall kwam ook heel even aan bod en Trump verbaasde iedereen door overtuigd te stellen dat Mexico voor de muur zal betalen. De vastgoedmagnaat had het ook kort over islamextremisme en noemt hierbij Brussel in één adem. Onze hoofdstad is samen met Duitsland en Zweden “een puinhoop”, aldus de Republikeinse presidentskandidaat.

Cruz: "Alleen ik kan Trump verslaan"
“We hebben één keuze: zolang het veld verdeeld blijft, blijft de weg van Trump naar de natie waarschijnlijk. Dat zou een ramp zijn voor de Republikeinen, de Democraten én de natie", aldus Ted Cruz die waarschijnlijk doelt op een terugtrekking van Marco Rubio.

“Na vannacht hebben we gezien dat onze campagne de enige is die Donald Trump kan verslaan. Ik feliciteer Trump voor zijn overwinning, maar we zijn de enigen die hem tot drie keer toe hebben verslaan. Amerika zou geen president mogen hebben wiens woorden je in verlegenheid brengen als je kinderen ze zouden herhalen", haalt Cruz nog uit naar Trump.

Sanders denkt niet aan opgeven
Voor Bernie Sanders begon de avond niet zo goed. Hij moest het lang stellen met enkel een overwinning in zijn thuisstaat Vermont, terwijl Clinton de ene staat na de andere binnenrijfde. Sanders liet dat niet aan zijn hart komen tijdens zijn speech in Vermont blijf hij zeer strijdvaardig. Voor hem gaan deze verkiezingen niet alleen over wie de volgende president zal worden, maar de Amerikanen stemmen ook voor de hervorming van het land, aldus de Democraat: "De campagne draait niet enkel om het verkiezen van een president, maar ook om de transformatie van Amerika".

Rubio bijt in het stof
Super Tuesday lijkt voorlopig niet zo goed uit te draaien voor Marco Rubio, maar dat blijkt niet uit zijn speech die hij gaf in Florida. Rubio twijfelt er niet aan dat hij de volgende president van de VS zal worden.

Carson denkt niet aan opgeven
Noch Ben Carson, noch John Kasich kon een staat winnen. Carson, Republikein en voormalig neurochirurg, kon tot nog toe in geen enkele staat winnen. Toch toonde hij zich in zijn eerste speech in Baltimore, strijdvaardig: “Ze hebben zo’n complex web geweven waardoor het erg moeilijk zal worden om het te ontwarren. Toch wil ik niet stoppen om het te proberen."