Dossier President Trump

Kaart: Wie wint waar op Super Tuesday?

In de Verenigde Staten werden er vandaag in twaalf staten voorverkiezingen gehouden. Super Tuesday is dan ook de moeder van alle voorverkiezingen en kan al bepalend zijn voor een aantal kandidaten. Hillary Clinton en Donald Trump maakten bij beide partijen hun favorietenrol waar.

Bij de Democraten won Hillary Clinton al zeker in acht staten: Georgia, Virginia, Alabama, Tennessee, Arkansas, Texas, Massachusetts en Samoa. Toch is de nominatie nog niet binnen voor Clinton, want haar concurrent Bernie Sanders deed het ook opmerkelijk goed. Hij haalde het in vier staten: Vermont, Oklahoma, Colorado en Minnesota.

Aan Republikeinse zijde was Donald Trump de grote slokop. Hij won in zeven staten: Georgia, Alabama, Tennessee, Massachussets, Virginia, Arkansas en Vermont. De overwinning in het belangrijke Texas moest hij, net als in Oklahoma en - verrassend - in Alaska, aan Ted Cruz laten. Marco Rubio leek lange tijd met lege handen achter te blijven, maar won uiteindelijk toch in Minnesota.

Kaart: Welke kandidaat won waar?

Aantal kiesmannen?
Door de overwinningen op Super Tuesday kunnen de presidentskandidaten rekenen op een aantal kiesmannen. Dat zijn personen die tijdens de partijconventies in de zomer hun stem zullen uitbrengen voor een bepaalde kandidaat. Bij de Democraten heeft Clinton op dit moment de beste papieren. Zij heeft al 1055 kiesmannen achter zich staan, maar heeft er 2383 nodig om de nominatie binnen te halen. Haar rivaal Bernie Sanders heeft op dit moment 418 kiesmannen achter zich.

Bij de Republikeinen is Donald Trump al zeker van 302 kiesmannen. Bij die partij zijn 1237 afgevaardigden nodig om de nominatie in de wacht te slepen. Dichtste achtervolger Ted Cruz heeft 174 kiesmannen achter zich, Marco Rubio amper 106.