Student bekent diefstal in Noord-Korea

De Amerikaanse student die begin dit jaar werd opgepakt in Noord-Korea, zou bekend hebben dat hij propagandamateriaal heeft gestolen. Otto Frederick Warmbier, zou hebben gehandeld op vraag van een Amerikaanse methodistenkerk en onder invloed van een geheime universiteitsvereniging, zo meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau.

De 21-jarige jongeman zou hebben toegegeven dat hij in zijn hotel in Pyongyang een affiche met daarop een politieke slogan stal. Dat zou hij bekend hebben in een interview dat hij gaf aan Noord-Koreaanse en buitenlandse journalisten, dat meldt Noord-Koreaanse staatspersbureau.

Warmbier zegt “de ergste fout in zijn leven te hebben begaan”. De jongeman smeekt al huilend om vergiffenis. De student draagt een maatpak en das en wordt door twee Noord-Koreaanse bewakers gecontroleerd.

Geldzorgen
Warmbier beweert dat de affiche zou dienen als trofee voor de moeder van een vriend en lid van de methodistenkerk. De vrouw zou hem een tweedehandswagen van 10.000 dollar (zo’n 9.310 euro) beloofd hebben als hij die missie kon volbrengen. Als hij zou worden opgepakt, zou zijn familie 200.000 dollar (182.000 euro) krijgen, aldus KCNA. “Omdat mijn familie grote geldzorgen heeft, zag ik dit als een gouden kans om geld te verdienen. Het doel van mijn missie was de motivatie en de arbeidsethiek van het Noord-Koreaanse volk te ondermijnen”, aldus Otto Warmbier.

"Vijandige daden"
Buitenlanders die in Noord-Korea worden opgepakt, worden vaak gedwongen om publieke bekentenissen af te leggen volgens een op voorhand vastgelegd scenario. Meestal gaat het om een eerste fase in het proces van hun eventuele vrijlating. Bij zijn arrestatie had Noord-Korea de student nog beschuldigd van “vijandige daden”. Het is niet duidelijk wanneer de jonge Amerikaan voor de rechter moet verschijnen en ook over de aanklachten tegen hem werd niet gesproken.