Voormalig SS'er niet aanwezig op proces

Een proces tegen een vroegere SS-hospitaalsoldaat van het vernietigingskamp in Auschwitz is onmiddellijk verdaagd, omdat de beklaagde niet was komen opdagen. De 95-jarige voormalige SS'er Hubert Zafke is ziek, zei rechter Klaus Kabisch in de volgelopen gerechtszaal in Neubrandenburg (Mecklenburg-Voor-Pommeren). Een dokteres verklaarde dat de man lijdt aan hoge bloeddruk en zelfmoordgedachten.

Het Landgericht sommeerde een gerechtsarts om de beklaagde te onderzoeken. Voor de volgende zitting op 14 maart moet de beklaagde nog een keer uitvoerig door een specialist en een psychiater onderzocht worden. Ook moet opnieuw bekeken worden of hij fit genoeg is om naar de rechtszaal gebracht te worden en hij in staat is het proces bij te wonen.

"Duidelijk schuldig"
De openbare aanklager beschuldigt de gepensioneerde man van medeplichtigheid aan moord in minstens 3.681 gevallen. Als hospik van de SS zou hij vanaf midden augustus een maand in Auschwitz-Birkenau gelegerd zijn geweest. In die periode arriveerden daar 14 deportatietreinen met gevangenen. Van hen werden minstens 3.681 mensen in de gaskamers omgebracht.

Verdediger Peter-Michael Diestel bestrijdt de schuld van zijn cliënt. Hij zou destijds in Auschwitz enkel andere SS-leden en soldaten behandeld hebben. De openbare aanklager hoopt op een veroordeling van de man: "Voor ons is het duidelijk dat hij zich schuldig heeft gemaakt", zei aanklager Thomas Bardenhagen.

Accumulatie van processen
Gelijkaardige processen tegen voormalige SS-leden lopen respectievelijk in het Duitse Lüneburg (Nedersaksen), Detmold (Noordrijn-Westfalen), Hanau (Hessen) en Kiel (Sleeswijk-Holstein). In de zaak tegen de man uit de omgeving van Neubrandenburg loopt al twee jaar een onderzoek. De rechtbank had aanvankelijk een geding tegen Zafke in 2015 omwille van gezondheidsredenen afgewezen. Het Oberlandesgericht had de procedure na een nieuw gezondheidsadvies dan toch op de rol geplaatst.

De accumulatie van processen tegen hoogbejaarde gewezen SS'ers in Duitsland is een weerspiegeling van een gewijzigde jurisprudentie. In de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog werden namelijk enkel de daders vervolgd, die een bevelvoerende functie hadden of van wie de rechtstreekse betrokkenheid kon bewezen worden. Volgens de huidige rechtsbegrippen is nu echter iedereen die in een kamp van dienst was, voor de mechanismen van de vernietigingsmachine medeverantwoordelijk.