Dossier President Trump

Wat is Super Tuesday?

Op dinsdag 1 maart trekken de Amerikanen opnieuw naar de stembus, want dan is het Super Tuesday: de moeder van alle voorverkiezingen. Op die dag - traditioneel een dinsdag - stemmen twaalf staten tegelijk, zowel voor de Republikeinen als voor de Democraten. Super Tuesday is voor de resterende presidentskandidaten een eerste echte test om nationaal verkozen te worden.

Welke staten en hoeveel afgevaardigden?
Zowel Democraten als Republikeinen houden voorverkiezingen in tien staten: Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont en Virginia. De Democraten kiezen ook nog in Colorado, de Republikeinen in Alaska. Bekijk op het kaartje hoeveel afgevaardigden er in elke staat te winnen zijn:

"Heel belangijk"
Er staat dinsdag heel wat op het spel, legt Elke Pattyn uit. Zo kan een Republikein tijdens Super Tuesday de helft van alle afgevaardigden bijeensprokkelen (661) die hij nodig heeft om de kandidaat te worden van zijn partij. Een democratische kandidaat kan een derde van de afgevaardigden (1.034) bij elkaar verzamelen.

Het is dus een van de belangrijkste dagen in het kiesproces, want de afgevaardigden die de kandidaten achter zich krijgen, hebben ze nodig om voor hen te stemmen tijdens de Nationale Conventie, waar de kandidaat voor beide partijen wordt gekozen. De Republikeinse Conventie vindt plaats van 18 tot 21 juli, de Conventie van de Democraten van 25 tot 28 juli. Pas daarna weten we met zekerheid wie het tegen wie opneemt.