59% Zwitsers tegen SVP-voorstel

Een duidelijke meerderheid van de Zwitsers zegt neen tegen het omstreden voorstel van de rechtspopulistische Zwitserse Volkspartij (SVP), 's lands grootste partij, om buitenlanders met een strafblad - ook al is dat maar miniem - automatisch uit te wijzen. Bijna 59 procent stemde tegen. De opkomst was ook aanzienlijk: maar liefst 63 procent van de Zwitsers bracht een stem uit.

Het Zwitserse volk sprak zich in 2010 al eens uit over het terugsturen van buitenlanders met een strafblad, ook al op initiatief van de SVP. Het voorstel werd toen goedgekeurd met 52,9 pct van de stemmen. Het Zwitserse parlement beperkte echter de reikwijdte van het wetsontwerp en voegde in maart vorig jaar een clausule toe waardoor rechters de automatische uitzetting van veroordeelden in bepaalde gevallen kunnen tegenhouden.

De vraag die deze keer werd voorgelegd, was veel directer, en de lijst met misdaden die in aanmerking kwamen voor een uitwijzing, was ook uitgebreid. De Zwitserse regering en het parlement achten het 'uitwijzingsautomatisme' in strijd met de fundamentele regels en basisprincipes van de rechtsstaat en ook ingaand tegen het volkenrecht.