"Staakt-het-vuren geschonden in Damascus"

De task force over Syrië komt zaterdagnamiddag opnieuw samen om de eerste uren van het staakt-het-vuren in Syrië te evalueren, dat vrijdag om 23u van start is gegaan. In Damascus zou het staakt-het-vuren geschonden zijn na artilleriegeschut op enkele woonwijken.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat zijn uitvalsbasis in Groot-Brittannië heeft, zijn er echter wel nog gevechten tussen regeringstroepen en islamistische rebellen in de noordwestelijke provincie Latakia. De Syrische staatstelevisie berichtte dat bij de explosie van een bomauto in het regeringsgecontroleerde Salamiyeh twee doden zijn gevallen.

De speciale gezant voor de Verenigde Naties voor Syrië, Staffan de Mistura verklaarde dat de stopzetting van de vijandelijkheden in Syrië wordt gecontroleerd door controlecentra in de Verenigde Staten, Rusland en in het Zwitserse Genève. Hij liet ook weten dat hij op de hoogte was gebracht van een "incident" kort na het begin van het staakt-het-vuren, en dat dat wordt onderzocht. De VN-gezant zei nog dat er onvermijdelijk "incidenten" zullen gebeuren, maar dat het belangrijk is dat die worden "beteugeld". 

Luchtaanvallen opgevoerd
Het regime, de belangrijkste oppositiepartijen en een honderdtal rebellenbewegingen hebben het staakt-het-vuren geaccepteerd, dat geen betrekking heeft op IS en al-Nusra. Het Syrische regime en bondgenoot Rusland lieten al weten dat ze niet zullen stoppen met de bombardementen tegen die groepen, en kort voor de start van de wapenpauze om middernacht plaatselijke tijd, hadden ze het aantal luchtaanvallen nog opgevoerd.

Volgens Rami Abdel Rahman, de directeur van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, is de rust in Syrië kort na middernacht teruggekeerd. "Na middernacht hebben we geen beschietingen of gevechten in Hama, Homs, Latakia en in de omgeving van Aleppo en Daraa geregistreerd", zei Rahman, die toevoegt dat zelfs de Russische gevechtsvliegtuigen niet meer uitgevlogen zijn.

Gematigde rebellen
De vraag is wel of het staakt-het-vuren zal standhouden. Er wordt gevreesd dat het Syrische regime en haar bondgenoten de luchtaanvallen tegen IS en al-Nusra, die nog steeds toegelaten zijn, zullen gebruiken om ook de gematigde rebellen aan te vallen.

In de loop van de dag meldde het offciële Syrische persagentschap Sana dat in hoofdstad Damascus de overeenkomst al geschonden werd. Terroristische groeperingen vuurden verschillende granaten af op enkele woonwijken. Volgens een bron bij de veiligheidsdiensten viel een tiental granaten in de wijk van de Abassiden in het oosten van Damascus. Daarbij vielen geen gewonden.