Staakt-het-vuren Syrië nu al bedreigd?

De Russische en Syrische luchtmacht hebben hun bombardementen op stellingen van de rebellen in Syrië vandaag opgevoerd. Sinds middernacht werden doelen in de provincies Idlib, Aleppo en Hama aangevallen, zo meldt het bij de oppositie aanleunende en in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Moskou wilde de bombardementen echter niet expliciet bevestigen. Zaterdag om middernacht plaatselijke tijd gaat in Syrië het staakt-het-vuren van kracht.

"De Russische luchtmacht blijft zijn operaties in Syrië voortzetten. Ze blijft de Syrische troepen steunen in de strijd tegen de terroristische organisaties Islamitische Staat en al-Nusra", zegt de woordvoerder van het Kremlin Dmitri Peskov. "Zelfs na de inwerkingtreding van het staakt-het-vuren zullen we niet stoppen met ons offensief tegen die terroristische organisaties."

Het door de VS en Rusland aangekondigde staakt-het-vuren gaat om middernacht plaatselijke tijd van kracht, en werd al onderschreven door het Syrische regime, enkele rebellengroepen en de Koerdische militie YPG. Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) en het al-Nusra Front, het Syrisch filiaal van het terreurnetwerk al-Qaida, werden uitgesloten van het bestand.