Apple zegt neen tegen rechtbank

Apple heeft gisteren voor het eerst een juridisch antwoord geformuleerd op de vraag van de FBI om een iPhone die toebehoort aan de man die in San Bernardino een massamoord pleegde, te kraken. De vraag is volgens het bedrijf "ongrondwettelijk, illegaal en gevaarlijk", zo staat in juridische documenten. De rechtbank moet een eerder bevel dan ook annuleren, zegt Apple.

Eerder had topman Tim Cook al gereageerd dat de FBI zijn bedrijf vroeg het technologische equivalent van kanker te maken. Toen al was duidelijk dat hij niet met het verzoek van de rechtbank zou instemmen.  "Geen enkele rechtbank heeft ooit toegelaten wat de overheid nu vraagt, geen enkele wet laat zo'n onbeperkt gebruik van de gerechtelijke procedures toe, de grondwet verbiedt het", staat in het 36 pagina's tellende document dat de advocaten van Apple bij de federale rechtbank in Californië hebben neergelegd.

Privacy en veiligheid
Volgens Apple is het belangrijk om een debat te voeren over privacy en veiligheid. "Deze zaak gaat niet over één enkele iPhone. Het gaat erover dat het ministerie van Justitie en de FBI via de rechter een gevaarlijke bevoegdheid proberen krijgen die hen door het Congres en het Amerikaanse volk is geweigerd: de macht om bedrijven als Apple te verplichten om het algemeen belang voor honderden miljoenen mensen te ondermijnen".