Dossier Vluchtelingencrisis

Strengere controles aan EU-grenzen

De Europese lidstaten zijn het vandaag eens geraakt over strengere controles aan de buitengrenzen van de Europese Unie. Ook EU-burgers zullen voortaan aan systematische controles onderworpen worden. Het gaat om een maatregel waar onder meer België en Frankrijk vragende partij voor waren en die moet toelaten terugkerende Syriëstrijders te onderscheppen.

Europa werkt al langer aan een systeem van 'slimme grenzen', waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde technologie om de grenscontroles te verbeteren. Na de aanslagen van Parijs kwam het dossier in een stroomversnelling en vroegen de lidstaten om ook de systematische controle van eigen onderdanen mogelijk te maken.

Langere wachttijden

Belgisch staatssecretaris Theo Francken (N-VA) geeft toe dat door de controles de wachttijden aan de luchthavens zullen oplopen, "dat is nu eenmaal het gevolg hiervan". Landen die kunnen aantonen dat door de controles de wachttijden aan hun zee- of landgrenzen te veel oplopen, mogen in plaats van systematisch ook 'doelgericht' gaan controleren. Volgens Francken moet het mogelijk zijn om tegen het einde van het jaar een akkoord te sluiten met het Europees Parlement. Na een overgangsperiode van zes maanden moet dan midden 2017 met de controles van start kunnen worden gegaan.