Dossier President Trump

"Trump 99% kans om president te worden"

Volgens de Amerikaanse professor politieke wetenschappen Helmut Norpoth heeft Donald Trump 97 tot 99 procent kans om president te worden. Hij baseert zich op een statistisch model dat alle verkiezingen sinds 1912 juist kan voorspellen op één na.

Het algoritme dat Norpoth heeft ontwikkeld, houdt rekening met hoe een kandidaat het doet in de primaries en kijkt naar patronen tijdens de verkiezingsperiode. Als Trump genomineerd wordt als Republikeins presidentskandidaat, dan heeft hij 97 procent kans om te winnen van Hillary Clinton en zelfs 99 procent kans om Bernie Sanders te verslaan.

Met het algoritme heeft Norpoth de laatste drie presidenten correct kunnen voorspellen en als hij het toepast op alle verkiezingen sinds 1912, dan is enkel de overwinning van Kennedy in 1960 niet voorspeld. Die presidentsrace was dan ook nek aan nek: Kennedy haalde het toen met een half procent verschil. Maar de voorspelling van Norpoth gaat wel in tegen de laatste polls. Daarin haalt Clinton het van Trump met bijna 3 procent verschil.