Cook: "FBI vraagt ons 'kanker' te maken"

Apple-CEO Tim Cook reageert voor het eerst voor de camera's op de vraag van de FBI om de iPhone van de San Bernardino-schutter te openen.Cook zegt in een interview met ABC News dat de overheid hen eigenlijk vraagt om "het software-equivalent van kanker" te maken en dat ze nooit zullen doen.

“Nog nooit hebben we zoiets geschreven en we zullen het ook nooit doen”, aldus Cook. “Het gaat in dat opzicht ook niet over deze ene smartphone, maar over de toekomst.”De aanvraag van de FBI veroorzaakte een golf van protest omdat die een precedent zou kunnen stellen en een gevaar zou kunnen betekenen voor de privacy van andere gebruikers.

Twaalf andere smartphones
Rizwan Farook richtte in december een bloedbad aan in het Amerikaanse stadje, waarbij 14 mensen het leven lieten. De FBI hoopt nu op zijn iPhone meer informatie te vinden over het incident en een eventueel terroristisch netwerk waar hij deel van zou hebben uitgemaakt.Volgens verschillende bronnen zou de FBI de software willen gebruiken om nog twaalf andere smartphones te ontgrendelen.