"Gevaar Fukushima geminimaliseerd"

Tepco, de uitbater van de kerncentrale in Fukushima, heeft vijf jaar na de ramp toegegeven dat het de ernst van de staat van de reactoren heeft geminimaliseerd. Dat meldt het bedrijf tijdens een persconferentie. Ze hebben ook niet snel genoeg toegegeven dat drie van de reactoren aan het smelten waren.

"We verontschuldigen ons diep dat we foutief hebben verklaard dat er geen aanwijzingen waren dat er een fusie van de reactorkern aan de gang was", zei Tepco. Kort na de ramp hadden experts al hun ongerustheid uitgedrukt over de informatie die Tepco en de autoriteiten doorgaven. Ze werden ervan beschuldigd opzettelijk niet alle info te hebben doorgegeven om paniek te vermijden. Pas twee maanden na de ramp sprak Tepco voor het eerst over een kernfusie.

De kerncentrale in Fukushima raakte in maart 2011 zwaar beschadigd door een meltdown. Dat was het gevolg van een zware aardbeving met aansluitend een tsunami. Minstens 130.000 omwonenden, binnen een straal van 20 kilometer, kregen het bevel om hun woning te verlaten. Duizenden arbeiders zijn ondertussen aan de slag in de centrale om de ontmanteling voor te bereiden. Die ontmanteling zal een veertigtal jaar duren.