"Druk uitoefenen op Syrisch regime"

De Franse, Amerikaanse, Duitse en Britse regeringsleiders hebben dinsdag via videoconferentie een onderhoud gehad over de Russich-Amerikaanse staakt-het-vuren in Syrië. Dat heeft de Franse president François Hollande aangekondigd bij zijn aankomst in Peru. Ze dringen er samen op aan dat de geplande wapenstilstand "snel en algemeen" van kracht wordt.

Volgens Hollande zullen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier David Cameron, de Amerikaanse president Barack Obama en hijzelf "hun krachten bundelen" om "een politieke overgang mogelijk te maken". "Er moet druk uitgeoefend worden op het Syrische regime en zijn aanhangers, in dit geval Rusland, om de bombardementen stop te zetten en om ervoor te zorgen dat humanitaire hulp wordt uitgerold, vooral in Aleppo", aldus Hollande. "Het is daarvoor meer dan tijd, anders zullen er vluchtelingen blijven komen en zal er in Turkije een totaal onhoudbare humanitaire situatie ontstaan."

Beëindiging luchtaanvallen
In een communiqué van het Elysée klinkt het nog dat de vier leiders "hebben aangegeven dat ze zeer streng zullen toekijken op het respecteren van de engagementen die op 11 februari werden overeengekomen, in het bijzonder de beëindiging van luchtaanvallen door Rusland en het Syrische regime tegen de gematigde oppositie en de burgers".