"Guantanamo moet sluiten", eist Obama

De Amerikaanse president Barack Obama sprak afgelopen middag over de definitieve sluiting van het beruchte gevangenenkamp Guantanamo Bay. Op dit moment zitten daar nog 91 mensen vast. Toen Obama in 2009 president werd, was het sluiten van Guantanamo Bay een van zijn grootste prioriteiten.

Obama heeft nu een plan voorgesteld om de gevangenis op de basis Guantanamo op Cuba te definitief te sluiten. “Het is tijd om dit hoofdstuk af te sluiten” stelde hij. “Ik wil het probleem niet afschuiven op de volgende president, wie dat ook mag worden”.

Momenteel zouden er nog zo'n 91 gevangenen in Guantanamo zijn. 35 van hen zouden dit jaar nog uitgeleverd worden aan andere landen. Voor de overige gevangenen moet in de VS een oplossing worden gezocht. Er zouden nog 13 locaties in aanmerking komen voor die gevangenis voor terreurverdachten. 

Te duur 
De gevangenis op Cuba is volgens Obama veel te duur. Bovendien heeft de gevangenis een slechte naam door zijn verleden. Guantanamo Bay kon al vanaf de opening in 2012 op veel kritiek rekenen. Er konden immers terreurverdachten vastgehouden worden zonder proces, omdat de fasciliteit zich op niet-Amerikaans grondgebied bevindt.