"Vanaf zaterdag staakt-het-vuren in Syrië"

De VS en Rusland zijn overeengekomen dat er zaterdag om middernacht een staakt-het-vuren in Syrië moet ingaan, zo heeft de Britse openbare omroep BBC bericht op gezag van een ontwerp van het plan.

In het weekeinde hebben de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov nog overleg gepleegd over een staakt-het-vuren. De twee landen waren enkele weken geleden al overeengekomen de wapens neer te leggen, maar hadden dat tot nog toe niet gedaan.

Washington en Moskou zitten samen een werkgroep van de VN voor die zich buigt over een vredesakkoord voor Syrië. Beide landen hebben nu een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren.

IS uitgesloten
De oorlogvoerende partijen hebben tot vrijdagmiddag de tijd om zich daarbij aan te sluiten, waarna de vijandelijkheden de volgende dag om middernacht kunnen stoppen, zo meldde al-Jazeera. De BBC kreeg geen bevestiging van de melding van al-Jazeera dat de oorlogvoerende partijen tot vrijdagmiddag met de deal kunnen instemmen. Uitgesloten van het akkoord zijn Islamitische Staat (IS) en het al-Nusrafront, een filiaal van al-Qaida. De VN-Veiligheidsraad beschouwt hen als terreurgroepen.

Oppositie eist hulp
Intussen heeft het Hoog Onderhandelingscomité (HNC), dat de belangrijkste Syrische oppositiegroepen verenigt, het overeengekomen staakt-het-vuren "onder voorwaarden" aanvaard. De Syrische oppositie laat in een mededeling weten dat het met instemming reageert op "de internationale inspanningen om een staakt-het-vuren in te stellen" in Syrië. Tegelijk wordt wel benadrukt dat het gaat om "engagement onder voorwaarden".

De oppositie eist onder meer dat het beleg van Syrische steden wordt opgeheven, dat gevangenen worden vrijgelaten en dat de bombardementen op burgers worden stopgezet. Daarnaast vraagt de verenigde opposite ook om humanitaire hulp.