Dossier President Trump

Jeb Bush stapt uit race naar het Witte Huis

Jeb Bush, voormalig gouverneur van Florida en broer en zoon van een ex-president, stapt uit de race naar het Witte Huis, zo kondigt hij zelf aan. Bush deed het bij de vorige voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire al niet goed en scoorde ook gisteren, in South Carolina, slecht.

Met ruim de helft van de stemmen geteld haalt hij slechts 8 procent, of een vierde plaats bij de Republikeinen. Donald Trump won de voorverkiezingen met 32,5 procent en een ruime voorsprong op de rest. Marco Rubio eindigde op de tweede plaats met 22,5 procent, een fractie meer dan Ted Cruz die strandde op 22,3 procent.

Geen Bush III
Jeb Bush dankte zijn moeder, broer en vader, "de grootste man die ik ooit gekend heb", klonk het. Jeb Bush gold voor de start van de voorverkiezingen als één van de grootste kanshebbers op een nominatie, ook al omdat hij het meeste sponsors kon aantrekken. Zowel zijn vader als zijn broer waren al president van de Verenigde Staten: George H. W. Bush (1989-1993) en George W. Bush (2001-2009).

De 'broer en zoon van' haalde de laatste tijd nochtans alles uit de kast om de Republikeinse presidentskandidaat te worden. Zelfs zijn 90-jarige moeder Barbara nam actief deel aan de campagne om stemmen te ronselen voor haar zoon. Maar dat mocht duidelijk niet baten.

En nu?
Voor Donald Trump was Jeb Bush een favoriete schietschijf. Vraag is hoe de miljardair zich nu zal profileren in de campagne. Zowel Rubio als Cruz brachten in hun toespraak hulde aan Jeb Bush. "Hij is de grootste gouverneur in de geschiedenis van Florida, en ik geloof en ik bid dat zijn service aan ons land niet voorbij is", aldus Rubio over zijn mentor. Hoewel er nog andere kandidaten zijn, gaat de strijd om de Republikeinse nominatie nu enkel nog tussen Trump, Rubio en Cruz.

"Trump blijft onstopbaar"

Momenteel lijkt niets of niemand Trump te kunnen stoppen. Zolang Rubio en Cruz de stemmen van het anti-Trumpkamp verdelen, "lijkt de weg van Trump naar de top onstopbaar", zegt VTM NIEUWS-journalist Greet De Keyser. "Trump schudt echt aan de fundamenten van de Republikeinse partij."