EU-leiders bereiken akkoord over Groot-Brittannië

Na twee dagen onderhandelen heeft de Britse premier David Cameron met de andere Europese leiders een akkoord bereikt over een reeks hervormingen die Groot-Brittannië in de Europese Unie moeten houden. Dat heeft de Litouwse president Dahlia Grybauskaite vrijdagavond getweet. Europees president Donald Tusk heeft het akkoord zopas bevestigd.

"Akkoord bereikt. Drama voorbij", zo luidde de korte boodschap die Grybauskaite omstreeks 22.00 uur de wereld instuurde. De Europese leiders zaten op dat moment aan tafel voor een diner waar een ontwerpakkoord van Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker tegen het licht werd gehouden.

De woordvoerder van Tusk wilde het akkoord eerst nog niet bevestigen. Hij tweette een kwartiertje na Grybauskaite dat het akkoord nog niet rond is. Maar Donald Tusk heeft zopas via Twitter het akkoord bevestigd.

Meer bescherming

Cameron onderhandelt al sinds donderdag met de andere Europese leiders over een reeks hervormingen. Zo eist de Britse premier meer bescherming voor de lidstaten die geen deel uitmaken van de eurozone en wil hij garanties dat de Britten niet hoeven deel te nemen aan verdere politieke integratie in Europa. Ook wil hij de instroom van werknemers uit andere lidstaten kunnen indammen via een inperking van hun toegang tot sociale voordelen.

Referendum

Cameron gaat het akkoord zaterdagochtend presenteren aan zijn ministers. Verwacht wordt dat hij nadien de datum van het referendum zal bekendmaken. Het zijn immers de Britse kiezers die het laatste woord hebben over de Britse toekomst in Europa. Zij beslissen, vermoedelijk in juni, of Groot-Brittannië al dan niet de eerste lidstaat uit de geschiedenis wordt die de Europese Unie verlaat.

Cameron gaat de Britse kiezers aanbevelen om voor het behoud van het lidmaatschap van de Europese Unie te kiezen. Dat zei hij na afloop van de Europese top. "Ik geloof dat dit voor mij voldoende is om aan te bevelen dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft", zo verklaarde Cameron. Volgens de conservatieve premier hebben de Britten met deze deal "het beste van twee werelden" binnengehaald.

"Voorstanders meer integratie hebben gewonnen"

Premier Charles Michel reageerde positief op het akkoord: "Landen als België, die vinden dat Europa een meerwaarde biedt en die voorstander zijn van meer politieke integratie, hebben gewonnen". Volgens de eerste minister heeft België "conform met onze traditie als voortrekker" in Europa "een hoofdrol" gespeeld om verdere integratie te vrijwaren.