Koerdische groep eist aanslag Ankara op

Een gewapende Koerdische splintergroep, de Kurdistan Freedom Falcons (Valken voor de Vrijheid van Koerdistan, TAK) hebben de aanslag van woensdag in Ankara opgeëist. Dat meldt vrijdag het Koerdische nieuwsagentschap Firat. Bij de aanslag in de Turkse hoofdstad kwamen 28 mensen om.

De TAK is een beweging die dicht staat/stond bij de door Turkije als terreurbeweging bestempelde Koerdische Arbeiderspartij (PKK). De opeising doorkruist het voornemen van president Racep Tayyip Erdogan om het noorden van Syrië binnen te vallen met de aanslag van woensdag, volgens Erdogan uitgevoerd door de Syrische Koerden, als legitimatie.

In de opeising zeggen de Vrijheidsvalken dat de aanslag een "wraakneming" was voor de wandaden die het Turkse leger in het Koerdische zuidoosten van Turkije heeft begaan, met name in de stad Cizre, waar tientallen mensen levend zouden zijn verbrand. De TAK bestempelt het regime in Ankara overigens als "fascistisch".

De mededeling van de TAK op haar website bevat naast de opeising ook een waarschuwing aan toeristen om Turkije niet als vakantiebestemming te kiezen. Het toerisme is een belangrijke levensader van de Turkse economie. De sector heeft al flinke klappen gekregen door het wegblijven van de Russen.

De splintergroep geniet weinig bekendheid. In december deed zij van zich spreken met een mortieraanval op de luchthaven van Istanboel. De aanslag eiste één dode: een poetsvrouw.