Paus zet Donald Trump op zijn plaats

Een man die enkel denkt aan muren bouwen en geen bruggen, is geen christen. Dat heeft paus Francicus donderdag aan het einde van zijn bezoek in Mexico gezegd over Republikeins presidentskandidaat Donald Trump. Op de vraag of Amerikaanse katholieken al dan niet voor Trump moeten stemmen, ging hij niet verder in: "Daarin ga ik me niet mengen. Ik zeg enkel dat de man geen christen is, als hij zulke dingen zegt."

De uitspraak van de paus komt er nadat Trump tijdens de verkiezingscampagne had voorgesteld om een muur te bouwen langs de grens met Mexico. Trump noemde hem volgens CNN "een fel politiek persoon". De presidentskandidaat voegde eraan toe: "Ik denk niet dat hij de problemen in ons land begrijpt. Ik denk ook niet dat hij het gevaar ziet van de open grens met Mexico." 

Ook die beschuldigingen liet de paus niet onbeantwoord: "Godzijdank dat hij me een politicus noemt, want Aristoteles definieerde de mens als een 'politiek dier'. Dus ik ben op zijn minst een menselijk persoon.  Of ik een pion ben? Misschien, ik weet het niet. Ik laat het over aan uw oordeel en dat van de mensen." 

Donald Trump reageerde zopas op de uitspraak van de paus dat Trump "geen christen zou zijn": “Als het Vaticaan aangevallen wordt door IS, en dat is, zoals iedereen weet, de ultieme trofee van IS, dan zal de paus wensen dat Donald Trump president was geweest. Dat is echt waar."