In or out? 3 vragen over de EU-top

Kan Brits premier David Cameron een deal sluiten met Europa om een zogenaamde Brexit – een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie - te vermijden? Die vraag moet op de EU-top van vandaag en morgen in Brussel beantwoord worden. Maar is dan alles opgelost? Want wat is de kans dat de Britten zich in het referendum uitspreken om effectief uit de EU te stappen? En waarom willen ze dat eigenlijk? VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken legt het in drie vragen eenvoudig uit. 

Wat staat er op het spel? 
"De Britse premier David Cameron wil hier duidelijk laten zien dat hij gevochten heeft voor het akkoord. Hij heeft al gezegd dat áls er een akkoord is, hij aan de Britten zal vragen om in het referendum te stemmen om in de Europese Unie te blijven. Dat referendum komt er waarschijnlijk eind juni. Uiteindelijk ligt het dus bij de Britten zelf."

"We weten al langer dat ze erg veel argwaan hebben tegenover Europa. De polls geven op dit moment ongeveer 50/50, dus het wordt spannend. Maar het zijn nog enkele maanden natuurlijk. Als het zover is, kiezen ze misschien toch voor de zekerheid om in de Europese Unie te blijven."

Wat is de kans dat de Britten er effectief uit stappen?
"Sinds het begin dat de Britten bij de Europese Unie zitten, vrezen ze dat Brussel te veel impact en te veel macht van hun land zal wegnemen. Ook de media spelen daar een belangrijke rol. Zij schilderen Europa af als iets heel duur, iets wat veel geld kost en waar veel ambtenaren werken die macht van Groot-Brittannië willen wegnemen."

"De echte ‘believers’ van de Europese Unie zijn er heel schaars. Het zijn vooral de sceptici die daar de plak zwaaien. Zelfs in de partij van Cameron zijn er leden die zeggen dat Groot-Brittannië beter af is als het uit de EU stapt."

Waarom willen ze eigenlijk uit de Europese Unie?
"Cameron wil een vrijere rol voor zijn land binnen de EU. Hij wil minder inmenging vanuit Brussel. Hij heeft daar een hele reeks van uitzonderingsmaatregelen voor opgesteld. Een daarvan is bijvoorbeeld dat hij de migratiestroom naar zijn land vanuit andere Europese lidstaten wil aanpakken. Hij wil dat de mensen, vooral die vanuit de Oostbloklanden komen, pas vanaf 4 jaar sociale rechten krijgen."

"Daarnaast wil hij ook het concept zien verdwijnen van de Europese Unie als verbond van lidstaten die almaar nauwer met elkaar gaan samenwerken. Hij vindt dat Groot-Brittannië als munteenheid het Britse pond heeft en dat ze nooit met de euro zullen betalen."