Opnieuw dodelijke explosie in Turkije

Een dag na de explosie in Ankara is Turkije opnieuw opgeschrikt door een explosie. In de oostelijke stad Lice ontplofte vanochtend een bom vlakbij een militair konvooi. Er vielen al minstens 7 doden, verschillende mensen raakten gewond. De autoriteiten wijzen de aanslag toe aan rebellen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Dat is vernomen bij de veiligheidsdiensten.

De aanval was gericht op een militair konvooi in Lice, in de provincie Diyarbakir. De aanslag komt de dag na de bloedige ontploffing in Ankara, daarbij vielen zeker 28 doden. De regering wijst ook daarvoor de PKK en de Koerdische milities in Syrië aan als verantwoordelijken, maar die ontkennen elke betrokkenheid. 

Trauma
De Turken zijn zwaar getraumatiseerd, zegt VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers vanuit Ankara. Het is de vierde keer in acht maanden tijd dat hun land getroffen wordt door terreur. “Turkije is getroffen in het hart. Een aanslag op het leger is echt het hart van het nationalistische Turkije. Het leger is intussen ook aan het terugslaan. Zowel in het zuidoosten van Turkije als net over de grens met Syrië wordt er zwaar gebombardeerd. De Koerden worden verantwoordelijk gehouden en ze worden hard aangepakt, net zoals Erdogan heeft beloofd.”

"Te vroeg om de Koerden te beschuldigen"
De Belgische regering veroordeelt de aanslag in Turkije. Maar het is te vroeg om de koerden te beschuldigen en aan te vallen - dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.