Komt dader aanslag Ankara uit Syrië?

De Turkse regering houdt de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK in Turkije en de Syrische Koerden van de Volksbeschermingseenheden YPG verantwoordelijk voor de bloedige aanslag in Ankara. De Turkse minister-president Ahmet Davuoglu zei donderdag dat een YPG-strijder uit Syrië de aanslag pleegde met steun van de "separatistische terreurorganisatie". Veertien verdachten zijn gearresteerd. Dat aantal zal waarschijnlijk nog oplopen.

De aanslag met de autobom, waarbij 28 mensen om het leven kwamen, is gepland door de PKK en de Koerdische milities in Syrië en is uitgevoerd door een 23-jarige Syriër, aldus Davutoglu. "Deze terroristische aanslag is gepleegd door elementen van de terreurorganisatie (PKK) in Turkije en een militielid van de YPG (de Koerdische Volksbeschermingseenheden in Syrië)", aldus Davutoglu.

De Turkse luchtmacht voerde woensdagavond luchtaanvallen uit op bases van de PKK in Irak, na de aanslag in Ankara, zo bevestigde het Turkse leger donderdag eerdere berichten in Iraakse media.

Koerden: "Niets mee te maken"
De PKK neemt geen verantwoordelijkheid voor de bloedige aanslag in Ankara. "We weten niet wie dat gedaan heeft. Het kan vergelding zijn geweest voor de slachtpartijen in Koerdistan", zei PKK-commandant Cemil Bayik aan het agentschap Firat, dat dicht bij de PKK staat.

Ook de voornaamste Koerdische formatie in Syrië, de Democratische Unie Partij (PYD), ontkent betrokken te zijn. "We ontkennen iedere betrokkenheid in deze aanval", zei het hoofd van de PYD, Saleh Muslim. "Deze beschuldigingen zijn duidelijk gelinkt aan de poging om in Syrië tussenbeide te komen." De Turkse premier Ahmet Davutoglu houdt de PKK en de Syrische Koerden van de Volksbeschermingseenheden YPG (de gewapende tak van PYD) verantwoordelijk.